Voor ik ’s ochtends Eveline ga helpen in de winkel, loop ik graag nog even een rondje door het bos of door de duinen. En ’s avonds vind ik het ook heerlijk om nog een stuk te wandelen in de natuur. Vaak is het dan rustig en geniet ik extra van de vogels en het vee. De enkeling die ik onderweg tegenkom, zegt vriendelijk gedag en een ieder gaat zijn of haar weg. De natuur op Ameland is in alle seizoenen prachtig en voor een ieder toegankelijk. Er is voor elk wat wils, bos, duin, weide, strand.

Maar de laatste tijd zie ik ook dingen die ik eigenlijk liever niet zie. Mensen die dwars door de duinen en het helmgras banjeren, mountainbikers die maling hebben aan de paden en de jonge planten vernielen, kinderen die het begrazingsvee lastig vallen. Ik word er niet bepaald blij van. Nu is dat elk jaar wel aan de orde. Maar met corona lijkt het wel erger. Afgelopen najaar liep ik met Eveline te wandelen en zagen wij een paar dames IJslands mos plukken. En niet een klein beetje, maar vier volle action-boodschappentassen vol. Overduidelijk niet bedoeld voor eigen gebruik, zeg maar. Uiteraard hebben we daar wat van gezegd, maar helaas tegen dovemans oren.

Dit weekend liep ik weer heerlijk te wandelen. Ik zag in de verte al een gezin buiten de paden springen. Toen ik dichterbij kwam, bleek dat ze nesten aan het zoeken waren, waarop de moeder aan haar opgroeiende jongens vroeg waarom en zij antwoordden dat ze dan de eieren kapot konden trappen, dat was kennelijk leuk. Ik reageerde daarop en zei dat dat niet de bedoeling was en dat andere mensen ook graag van de vogels wilden genieten. Het antwoord was bedroevend; zij hadden vakantie en ze hadden er tenslotte voor betaald!!! Alsof Ameland een groot pretpark is waar alles mag en kan en je met je bootticket een vrijbrief in handen hebt om te doen wat je wil. Het moge duidelijk zijn dat mijn heerlijke wandeling ten einde was, de stoom uit mijn oren kwam en ik alles behalve relaxed thuis kwam.

Ook in de winkel merk ik dat de lontjes van veel mensen korter zijn. Ze zijn verbaasd dat mondkapjes op Ameland ook verplicht zijn en geïrriteerd als ze even moeten wachten omdat er anders teveel mensen in de winkel zijn. De gemoedelijkheid die ik altijd zo prettig vind op Ameland, is zo nu en dan ver te zoeken. Ik vind het zo jammer. We hebben allemaal last van corona, maar door zo met elkaar en met de natuur om te gaan, wordt het er echt niet beter op. Een klein beetje rekening houden met elkaar en met de natuur, zou al een stuk schelen. Zo houden met elkaar het eiland mooi en vriendelijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan